Детска баня

Банята е място, където нашите деца се учат как да се грижат за себе си и придобиват основни хигиенни навици, затова е нужно да им осигурим една уютна, чиста и безопасна баня.

Безопасността преди всичко!

Ако тоалетната се ползва от малко дете, трябва да сме сигурни, че едно самостоятелно ползване не крие никакъв риск. Опасност например биха представлявали почистващите препарати, които малкото дете би могло да бутне или разсипе. Най-добре е те да бъдат съхранявани на отделно място- далеч от помещението, което се ползва за баня.

За да сме сигурни, че ходенето до тоалетна не крие никакъв риск за детето, то трябва да изпълнява хигиенните си навици в една безопасна за него среда. Много полезни са различните заключващи приспособления за шкафове и чекмеджета. Децата са изложени на риск от удар в ръбовете на шкафовете, поради което трябва да се постараем всички мебели в банята да са със заоблени върхове. Решение на този проблем е поставянето на пластмасови предпазители за ъгли.

Важно е също така вратата на банята да се заключва отвън, за да не може детето да се заключи, докато е вътре.

Цветно и приказно…

Важно за една детска баня е да се обърне внимание на комфорта и естетиката в помещението, за да може децата с радост да прекарват необходимото си време там.

Освен приятна и весела, една детска баня трябва да бъде и функционална. Вътрешните бани е нужно да бъдат топли и уютни. Изборът на цвят зависи от вас, но е препоръчително да се спрете на цвят, който да е приятен за детето, но и да не го разсейва от изпълнението на хигиенните навици. Необходимо е да се избере един основен цвят (най-вече светли и универсални цветове) и да се допълни с контрастен или друг нюанс.

За една детска баня е хубаво да се избягват тапети и плочки с цветни мотиви от приказките. Подрастващият тийнейджър може би няма да желае да ползва баня, облицована с плочки с образа на Мечо Пух, например. По-лесно е да се сменят аксесоарите, отколкото да се заменят плочките.

Хубаво е да се обърнете внимание на аксесоарите, които лесно можем да сменим в зависимост от възрастта на детето. Изберете весели кърпи, закачалки и килимчета, които ще доставят удоволствие и радост на детето, докато то изпълнява задължителните си хигиенни навици.

Индивидуален стил

За да се създаде една приятна атмосфера за детето, банята може да бъде декорирана със семейни портрети или такива на любими герои или животни.

За декориране на рафтовете може да използвате „ съкровищата” , донесени от семейните ви пътувания – раковини, сушени плодове, букети. Може също така да поставите в ъгъла ракитов /или пластмасов / кош, пълен с играчки за къпане или цветни книжки със стихотворения за баня. Трябва да подсигурите и серия козметика, подходяща за деца. Важно е всяко нещо да има своето предназначение.

Основна и важна част от дизайна на банята е осветлението. Ако искаме тя да бъде уютна, светлината не трябва да бъде ярка. Най-доброто решение е нежна, разпръсната светлина, така че четенето на приказки по време на къпане да не представлява проблем. Осветлението може да бъде акцентирано много умело и посредством съответните допълнителни елементи.

Серия за детска баня

Хубаво е децата да не използват оборудване за възрастни, което понякога може да бъде дори и опасно. Поради тази причина е желателно да осигурим керамични изделия, подходящи за деца. За тази цел е проектирана санитарната керамика Nova Top Junior. Малкият умивалник с малката тоалетна чиния с цветна седалка са проектирани, така че децата да могат да ги ползват без никакъв риск. Тоалетната чиния , поставена на височина 33 см, е напълно удобна за използване дори и от най-малките, а размерите й гарантират тяхната безопасност – няма риск от падане. Елементите от тази серия са изработени от безопасни материали, които не биха били  опасносни за децата. Благодарение на топлите и живи цветове, допълнителните аксесоари могат да се комбинират с Nova Top Junior , като по този начин ще направите един кът в банята, в който вашите деца ще бъдат истински щастливи.

 

Продуктите от серия Nova Top Junior може да видите тук.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *