Начало » Съвет » Нестандартна баня » Баня със скосен таван

Баня със скосен таван

Какво да направим със скосения таван?

Скосеният таван невинаги ограничава пространството в банята. Възможностите за използване на това пространство са много. Под скосената част може да се монтират:

  • Обемисти шкафове;
  • Биде и тоалетна чиния.

Интересно решение е поставянето на вана – особено когато над нея има шарнирен прозорец. Къпането с изглед към небето ще бъде необичайно преживяване. Трябва обаче да се спазват основните правила: цялата санитария трябва да бъде поставена така, че да можем да се изправим свободно пред нея. Височината на помещението на това място не може да бъде по-малко от 190 сантиметра.

Адаптирани помещения

Баните в помощни помещения / таван или килер / имат едно огромно предимство. Като цяло са много по-големи от помещенията при стандартното строителство. Въпреки това, помещенията, които се опитваме да приспособим за баня, може да ни създадат много проблеми, поради необичайните форма, височина и „орнаментите” под формата на скосени тавани, греди и носещи колони, подове с две различни нива и стълби по средата на стаята. Всички тези нетипични за баня елементи могат да бъдат използвани за създаването на едно оригинално и комфортно помещение.

В ъгъл или в ниша

При аранжирането на необичайно помещение много подходящи са ъгловите аксесоари. Поставянето на умивалник или тоалетна чиния в ъгъла на банята ще ни позволи да използваме пространството и да аранжираме помещението по интересен и оригинален начин. Ако разполагаме с достатъчно пространство можем да поставим в ъгъла овална или асиметрична вана. Тя ще осигури комфорт при къпането и ще подобри пропорциите на помещението.

В помощните помещения често има ниши. Те са идеалното място за поставяне на душ кабина. Достатъчно е само да се монтира поддушовото корито и кабината и получаваме едно луксозно място за къпане. В нишата може да се разположи „кът за пране”- пералня, рафтове за препаратите за почистване и умивалник, който да служи за пране. Всичко това може да се скрие с врата или завеса.

Колони и подпори

Големите масивни колони, които са поставени в средата на помещението, могат да имат различно предназначение – закачалки за кърпи, място за поставяне на умивалник или тоалетна чиния, а ако ги облицовате с огледала ще получите много интересн ефект.

Колоната не е проблем

За жалост, понякога колоните и гредите са поставени на много неудобно място, което пречи на аранжирането на помещението. Трудно е да се намери място за големи съоръжения като ваната. За щастие, има голям избор на вани – асиметрични, ъглови и овални.

Вариации на равнището

Висока или ниска вана? Такова решение е възможно при помещения, които са на различни равнища. Вътрешните стълби ги делят на функционални зони. На горното ниво може да поставите голяма вана или да разположите зона за почивка – козметична тоалетка и удобен фотьойл. Трябва да знаете, че умивалника или тоалетната зона трябва да разположите на по-ниското ниво, което е по-достъпно. Чрез използването на различна височина на пода може да се получи интересен ефект в интериора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *