Начало » Новини » Баня с прозорец

Баня с прозорец

Банята с прозорец представлява истински оазис, изпълнен с удобства и уют. А естествената светлина и гледката са само една част от предимствата. Вижте кои са важнине неща, на които трбва да обърнете внимание и как да организирата своята баня с прозорец!

Офромление на банята

Всеки би искал да има прозорец в мокторо помещение, защото той предоставя както естествена светлина, така и лесен начин за проветряване. Въпреки позитивите си, баните с прозорец могат да причинят бъдещи проблеми и главоболия, ако не бъдат планувани и изпълнени правилно. Важно е да се знае какво трябва да се избегне и какво да се вземе предвид когато се планува интериорът на банята.

Най-важните правила в обзавеждането на баня с прозорец са:

  • Изборът на санитария и мебели за баня. Тяхната подредба зависи от етажа на жилището, какво има отвън и големината на прозореца. Ако прозорецът е голям, но не от тавана до пода, и има красива гледка, би било подходящо да сложите точно под него вана. В този случай големият прозорец се превръща в акцент и освен практична, има и декоративно свойство. Ако прозорецът е малък, то той трудно би бил акцент. Важното при малкия прозорец е да се убедите, че имате лесен достъп до него, за да може да го отваряте и затваряте пезпроблемно.
  • Препоръчително е огледалото в банята да не бъде срещу прозореца. Това е детайл, който често е пропускан, а е изключително важен. Огледалото, което е близо до прозореца ще рефлектира слънчевите лъчи и ярката светлина и това лесно би причинило дискомфорт. Точно затова правилното разположение на мебелите за баня е от изключителна важност.
  • Бъдете сигурни, че лесно достигате прозореца. Дори и да е много малък и нависоко, важно е пак да имате достъп до него, за да може да го отворите. Това е важно не само за проветряването на помещението, но и за лесното почистване. На пазара може да се намерят различни стъпала, които биха ви позволили да достигнете до прозореца, ако той е прекалено нависоко. Важно е да вземете предвид, че ако прозорецът е малък и е нависоко, то поставянето на вана под него, би затруднило достъпа.
  • Естествената светлина ще подчертава всяко малко петно или отпечатък. Затова изберете плочки и стъкла, върху които несъвършенствата няма лесно да се виждат. Например, петната се виждат много повече върху гланцираните от матираните плочи. Също така, ако настилката е едноцветна, петната ще се забелязват много по-лесно. В случаите, на силно осветените бани, шарените плочки са камуфлаж за малките несъвършенства. Изберете материали, върху които не бихе забелязали лесно всяко едно петънце.

Декориране на прозореца

Вече споменахме, че прозорецът в банята освен средство за проветряване, то той може и сам по себе си да бъде декоративен елемент. Още по-практичен и удобен става, ако от вътрешната страна има голям и широк перваз. Бихте могли да го декорирате със свещи и цветя, както и да поставите част от козметиката върху него. Разбира се, убеждавайки се, че тези предмети няма да пречат на лесното му отваряне. По този начин первазът на прозореца се превръща в практичен равт.

Ако живеете на по-нисък етаж или близо до вашата сграда, има друга, то бихте могли да сложите на прозореца в банята щори или параван. Параванът е перфектна декорация, която се забелязват и отвън. Може да бъде направена от дърво, стъкло и много други материали. А ако сте сръчни, бихте могли и сами да го декорирате.

Естествена светлина в банята

Един от най-позитивните и икономични аспекти от това да имате прозорец в банята, е че през деня пестите от електричество. От друга страна, със смяната на сезоните, силата на дневната светлината също се променя. Затова е важно да прецените дали е нужно освен главното осветление, да осветите и част от важните елементи в банята. Това са мивката с огледалото, тоалетната и душът. Изберете неутрална или топла светлина.