Висока баня

Високата баня – как да превърнем недостатъците в предимства?

Изглежда, че в такива помещения като високите бани, височината предизвиква много проблеми – трудното почистване на най-високата част на стените или отоплението. Такова едно помещение има проблемни пропорции – високите стени в малката стая оптически я смаляват и стесняват.

Допълнително пространство за ползване

Това, което смятаме за недостатък, може да се превърне в предимство за нашата баня. Пространството под тавана може да се използва да се скрият тръбите или по-малко атрактивните предмети. Там може да се постави обемен, висящ шкаф, а в помещения с височина над 3.5 метра може да се помисли за поставянето на платформа, върху която да се разположи мини козметичен салон за вашия грим и прическа.

Оригинален окачен таван

Най-честият начин за подобряване на високите бани е използването на окачен таван. Тук полето на действие е огромно, най-вече при поставянето на таванно осветление, което не трябва /а и не е желателно/ да бъде симетрично и равномерно разположено на цялата площ. Монтирането на светещо „съзвездие” от LED или халогенни лампички на едната част от тавана и останалото осветление в цялата баня могат да дадат интересен ефект.

Оптическа илюзия

Има добър начин да се коригират оптически размерите на такава баня. Такъв начин е поставянето на плочки на стените хоризонтално, а не вертикално. Високата баня не трябва да бъде облицована с еднакви плочки от пода до тавана, тъй като това създава потискащо чувство –може да се разположат асиметрично и по диагонал. Много важен е и изборът на цвят. Помещението може да бъде скъсено, ако боядисате тавана или ивица от няколко сантиметра в по-тъмен цвят от цвета на стената.

21047QUATTRO3jpg

На тази снимка виждате продукти от серия Quattro, която може да разгледате тук.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.