Начало » Съвет » Нестандартна баня » Малка баня – голям проблем?!

Малка баня – голям проблем?!

Какво да направим за да може малката баня да изглежда по-голяма?

Малката баня е голямо предизвикателство за някой, който иска да я декорира по функционален и естетичен начин. Двата основни проблема, които възникват са: как да се подредят всички уреди и как оптически да се увеличи помещението.

Труден компромис

Какво да направим за да изглежда банята ни по-голяма на вид, но и да бъде по-удобно нейното ползване? На пазара се предлагат цяла гама продукти, които са подходящи за малки бани: например тесни перални. В случаите, когато имаме малко помещение, което трябва да превърнем в баня, много компромиси съпътстват нашето решение. Хиляди въпроси изникват в главата ни, като например дали си струва да заменим ваната с удобна душ кабина. Хубаво е да помислим дали може да намерим място за пералнята в кухнята или дали е възможно шкафовете с резервни кърпи да бъдат разположени в друга част на дома.

Когато вече знаем как ще обзаведем нашата баня спрямо нейните размери, трябва да изберем тези продукти, които няма да направят помещението да изглежда по-малко, отколкото е.

Малки и удобни керамични изделия

Превъзходно решение е предлаганата от KOLO серия керамични изделия NOVA TOP PICO, предназначена специално за малки бани. Kерамичните изделия от тази серия осигуряват пълна функционалност, а естетичните и леки форми създават хармония, дори и при малките помещения.

Овална и прозрачна кабина

Ако изберем душ кабина вместо вана, най-добре е да се избере модел с прозрачни врати и стени: това дава впечатление за пространство. Големината и формата на кабината зависят от нашите предпочитания, но овалните форми изглеждат значително по-добре в малко помещение, тъй като му придават свежест и чар.

Асиметрична вана

Ако решим да поставим вана в банята, тя трябва да не заема голяма част от помещението. Можем да изберем асиметрична вана, която заема по-малко място и не смалява оптически банята като класическата правоъгълна вана. Предлагат се много асиметрични вани в множество форми и цветове, а тъй като са направени от трайни акрилни материали не бива да се притеснявате за бързото им похабяване. Цветът на ваната също оказва влияние върху нашето възприятие – колкото е по-светла ваната, толкова по-добре ще изглежда.

Функционалност на рафтовете и шкафовете

В малката баня е достатъчна една кърпа на земята за да изглежда тя в безпорядък. При проектирането на такова помещение трябва да направим така, че рафтовете, закачалките и шкафовете да прибират на едно място всички използваеми предмети. Добро решение са дребните лири за баня, които да служат за закачването на кърпите. През зимата те имат и едно допълнително предимство – позволяват бързото изсушаване на мокрите кърпи. Най-доброто решение е да се постави отоплително тяло в близост до кабината или между ваната и умивалника.

Оптическо увеличение

Дори и най-добре проектираното от гледна точка на фукционалност малко помещение би изглеждало тясно и неуютно, ако не се опитаме оптически да го увеличим. Това може да се постигне чрез цвят, форма и текстура на използваните материали, а също и чрез огледала и осветление.

По-ясното е по-голямо

Малките бани не обичат тъмни цветове, големи плочки и много орнаменти. Плочки със средна големина в светли нюанси или дискретни орнаменти – така можем да създадем впечатление за по-голямо помещение. Цветовете, които правят помещението да изглежда по-голямо, са тези, които са свързани с вода и въздух – студените нюанси на синьото, зеленото и синкаво виолетовото.

Огледалото и осветлението увеличават помещението

Важен елемент при обзавеждането на една малка баня е огледалото. Поставено на правилното място, огледалото може да даде дълбочина и пространство на нашето помещение. Две големи огледала, поставени едно срещу друго оптически увеличават нашата баня. Не по-малко съществено е съответното осветление. Ако в нашата баня няма прозорец, добро решение е поставянето на „прозорец” от стъклени блокове, който гледа към друго добре осветено помещение. Ако не можем да направим това, добре е поне един от източниците на светлина да е близък до дневната.

На снимката виждате продукти от серията Nova Pro Pico, която може да разгледате тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *