Начало » Новини » Модерна баня с ретро елементи

Модерна баня с ретро елементи

Мивка Boston с ретро дизайн, подходяща за индустриална употреба

Модерна баня с ретро елементи? Възможно е!

Ретро стилът няма конкретна дефиниция и носи със себе си различен дух, като цели да ни отпрати в миналото. Това може да са 20те или 30те години на 20ти век, както и по-далечните времена като Барока. Но възможно ли е да създадем баня, която да съчетава миналото с днешното? Разбира се! Надолу ще откриете нашите съвети как това може да стане!

Баня в ретро стил – какво означава това?

Преди да започнем, трябва първо да обясним какви са естетичните характеристики, които символизират ретро времената. Най-типичното за ретро банята е, че тя не е просто баня, а стая, която е функционална, но и изключително елегантна и стилна. Това е баня, в която бихме прекарали времето си с удоволствие, отпочивайки си и наслаждавайки се на всеки момент. В такъв тип интериор е типично да открием предмети като фотьойл или лежанка.

Стените в баните с ретро дух може да са с тапети или декоративни мозайки с различни мотиви, в зависимост от епохата към която препращаме.

Серия OVUM
Серия OVUM

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Как да декорираме модерна баня с ретро дух?

Избирайки интериор, който е вдъхновен от миналото, то ние трябва внимателно да изберем всеки елемент от санитарната керамика – такава, която да е съвместима с цялостната концепция. В случая, най-добре биха били мебели за баня, които са с деликатни линии, леко обли форми, мивки и вани, които със своите форми и дизайн разказват история.

Цялостният характер, цвят на интериора и изборът на материали са много важни. Ако помещението е малко, то трябва да работим с оптичната илюзия и да се придържаме към по-светлите тонове, които да бъдат прекъсвани от малки тъмни елементи. В случай, че разполагате с по-голямо пространство, то трябва да се съобразите с това банята да бъде удобна и да не притеснява своите посетители.

Какви плочки и каква цветова гама са най-подходящи?

Шахматни плочки или такива с малки ромбчета биха били перфектния избор за ретро банята. Голямото помещение би Ви позволило дори да добавите и тежки дървени мебели. Цветът може да бъде вкаран чрез използването на тапети с елементи, които напомнят отминалите времена.

Модерна керамика

Перфектният вариант е да се постави овална вана с панел. Така най-добре биха се комбинирали модерното с ретро стила. Тези от Вас, които не се страхуват да експериментират и харесват екстравагантността могат да слеят банята със спалнята в едно.

Друг подходящ елемент би бил мивката над плот, която отново би внесла модерен дух в ретро банята. Ще се създаде усещането за елегантност и стил. А ние от KOLO имаме перфектните предложения, които биха срещнали вашите представи за мечтаната ретро баня!

Серия FURORA

 

Обзавеждане на банята с душ кабина

Въпреки че ретро стилът създава перфектна възможност за овална вана, то често размерът на помещението не позволява нейното монтиране. Затова душ кабина без корито, а само врати, като тези от серия GEO 6, биха били перфектното решение.

Ретро мебели за баня вмъкнати в модерния свят

Не е нужно да купите ретро мебели от антикварен магазин, за да създадете различна и у

никална атмосфера. Обзавеждането на модерната баня, вдъхновена от ретро времената може да стане през Вашата лична призма и интерпретация. Дървените мебели, които може да закупите от повечето магазини за мебели, биха изглеждали перфектно в този стил баня, но кои са факторите, с които трябва да се съобразите?

  • Удобна система за отваряне и затваряне
  • Влагоустойчивостта на материала
  • Лесно монтиране и демонтиране
  • Удобни шкафове и чекмеджета
  • Капацитета на шкафовете и чекмеджетата

Стилна баня с аксесоари

Правилните аксесоари биха вкарали в модерната баня ретро дух. Един от най-важните елементи е огледалото. Неговият размер и форма е без значение, трябва само да изглежда леко недовършено и да е с декоративна рамка. Освен това, огледалото е аксесоар, който визуално отваря помещението и ни кара да имаме усещането, че то е по-просторно.

И не на последно място, санитарният фаянс може да се комбинира с ретро батерии за баня. А уютната атмосфера може да бъде засилена от снимки или картини, както и с меко осветление.